8 leggyakoribb téma

Tudja meg a legfontosabbakat a telített és telítetlen zsírsavakról!

706
HOZZÁSZÓLÁS:

A modem étrend omega-3 és alfa-linolénsav szempontjából vizsgálva hiányos, az omega-6 és linolsav tekintetében rossz minőségű. Így a zsírsavak termékeiből, vagyis DHA / EPA-ból, GLA-ból és a belőlük előállított prosztaglandinokból sincs annyi, amennyi a virágzó egészséghez szükséges.

Ez megmagyarázzsírsavza, hogy a rendszerint romlott, finomított, a meleg technológia következtében mérgező “átmeneti savakkal” feldúsult, közönséges növényi olajok miért nem orvosolják az esszenciális zsírsav hiányt.

Bár rövidtávon eredményesek lehetnek, a rossz minőségű olajok tartós fogyasztása lerontja az ellenálló képességet, és növeli a degeneratív betegségek kockázatát.

Gyakran már azzal is javítjuk a zsírsavhelyzetünket, ha sok “maghozó növényt” – gabonát, hüvelyest, gyümölcsöt, zöldséget, diókat, magokat – tartalmazó ételeinkben vesszük magunkhoz a zsírsavakat, ugyanakkor kerüljük a denaturált növényi olajokat.

Esszenciális zsírsav hiányánál vagy a gyógyulás felgyorsítására kíméletesen préselt növényi és halolajokat is beiktathatunk az étkezéseink közé. A felesleges öldöklés elkerülésére halat csak abban az esetben fogyasszunk, ha a többi módszer nem válik be.

Telített zsírok

Ezek a lipidek elsősorban állati termékekből, például sajtból, vajból, tojásból és húsból származnak, noha néhány növény – kókuszdió, földimogyoró, gyapotmag és pálmamag – is jelentős mennyiséget tartalmaz belőlük.

A telített zsírok “nehezek“, szobahőmérsékleten szilárdak, míg az egyszeresen telítetlen olajok a hűtőben szilárdak, szobahőmérsékleten pedig folyékonyak. A többszörösen telítetlen olajok még a hűtőben sem szilárdulnak meg.

Ezek a legstabilabb zsírok, ennek megfelelően nehezen romlanak, jobban megőrzik tulajdonságaikat, mint a főzőolajok.

Azoknak az embereknek, akik rendszeresen fogyasztanak húsféléket és tejterméket, problémát jelenthet a telített zsír, mert a koleszterinnel együtt elzárhatja az ereket, és szívbénulást idézhet elő. Akik már jó ideje teljesen vegetáriánusok (vegánok), általában nyugodtan ehetnek egy kevés, növényi forrásból származó telített zsírt.

Egyszeresen telítetlen olajok

Az egyszeresen telítetlen olajok főzőolajként áthidaló megoldást kínálnak a telített zsírok és a többszörösen telítetlen olajok között, mindkettőnél jobbak legalább egy táplálkozási tekintetben: nem emelik a koleszterinszintet, mint a telített zsírok, és nem avasodnak meg könnyedén, mint a többszörösen telítetlenek.

Ezen kívül létezik még egy jellegzetes tulajdonságuk: nem élik fel a vér nagy sűrűségű lipoproteinjeit (HDL), amelyek összeszedik az érfalon lévő koleszterint, a májba szállítják, ahol epesavvá bomlik, majd kiürül a testből.

Az egyszeresen telítetlen olajok ugyanakkor csökkentik a koleszterin lerakódását előidéző, alacsony sűrűségű lipoproteineket (LDL). A többszörösen telítetlen olajok szintén csökkentik az LDL-t, csakhogy sajnos ugyanilyen  mennyiségben csökkentik a HDL mennyiségét is.

Meggyőző példát nyújtanak erre a földközi-tengeri népek, akik rengeteg olívát, a legmagasabb egyszeresen telítetlen zsírsavtartalmú olajat használnak. Annak ellenére, hogy az étrendjük szokatlanul zsírdús, nagyon ritka közöttük a szívbeteg.

706
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

9968
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]